navigatie overslaan

Heks van Lettele

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    44,8 km
  • Duur
    2:59
  • Knooppunten
    23
  • Locaties
    4

Volgens de legende uit 1493 is er een verband tussen de Heks van Lettele en 'het stenen kruis' op de Eikelhof. Rond die tijd leefde er in Lettele een Heks. Het was een tijdperk van list en bedrog, waarin sluwe rovers vochten om geld en macht. Kom fietsen en beleef het verhaal van de heks van Lettele

Startpunt

Start bij het Kulturhus De Spil, Sportweg 1 in Lettele. Staande met de rug naar het Kulturhus gaat u vanaf de parkeerplaats, rechtsaf de Sportweg op. Vervolgens einde weg links de Bathmenseweg op. Op de kruising met de Oerdijk, bevindt zich knooppunt 84.

Colofon

Deze route is tot stand gekomen m.m.v. een grote groep vrijwilligers uit Lettele. TIP: Zie ook de kinderversie van de route: www.deheksvanlettele.nl

  1. Kulturhus de Spil, Sportweg

  2. Bras-Koer, Lettele

    Restaurant Bras-Koer

    Genieten in Salland van rust en heerlijkheden. In het midden van het door bos omgeven dorpje Lettele vind je restaurant Bras-Koer! Meerdere wandel- en fietsroutes komen langs dit restaurant in het prachtige Salland. Schuif aan voor een heerlijk diner of kom tot rust met een drankje op het terras.

  3. Fietsknooppunt 16

  4. Fietsknooppunt 99

  5. Fietsknooppunt 96

  6. Fietsknooppunt 97

  7. Naar 't Pannekoekhuis Lettele

    Voor een heerlijke pannenkoek bij 't Pannekoekhuis Lettele, ga je bij knp 97 rechtsaf richting knp 95. Dan zit het pannenkoekenhuis na 500 meter aan de rechterkant. Daarna weer terug fietsen naar knp 97 en verder met de route.

  8. 't Pannekoekhuis Lettele

    't Pannekoekhuis Lettele

    Gelegen op een landelijke locatie in Lettele met een gemoedelijke, bijna huiselijke sfeer. Zomers kun je genieten van al het lekkers dat wordt geserveerd in de serre. De kinderen vermaken zich eindeloos in de speeltuin, met oud Hollandse speeltoestellen of binnen in de speelhoek.

  9. Fietsknooppunt 89

  10. Fietsknooppunt 80

  11. Fietsknooppunt 81

  12. route naar Klooster Nieuw Sion

    Route (circa 3 km) naar Klooster Nieuw Sion, met koffieschenkerij. Bij knp 81 links aanhouden ri. knp 67. Einde weg RA, en 1e weg LA naar 'Nieuw Sion'. Na het bezoek terug naar de doorgaande weg. Oversteken, na ca. 200 meter RA (Zwijnbergerweg), tot knp 81. Ga hier LA naar knp 76.

  13. Klooster Nieuw Sion

    Abdij Nieuw Sion

    Bezoek Klooster Nieuw Sion en neem een kijkje in de kloosterkerk, de tuin, de stiltegangen of drink een kopje koffie in de koffieschenkerij met kloosterwinkel. Geniet van een kloosterlunch of een avondmaaltijd aan het eind van de dag, geïnspireerd op het aanbod uit onze eigen moestuin

    In dit klooster uit de negentiende eeuw wonen nu geen monniken meer, maar er zijn nog wel bewoners en vrijwilligers die zorg dragen voor een levendige gemeenschap. Klik hier voor een interview met één van de gidsen.

  14. Fietsknooppunt 76

  15. Nicolaaskerk Wesepe

    Kerk van Wesepe

    De Nicolaaskerk in het Sallandse dorp Wesepe is een 14de-eeuwse gotische zaalkerk. Het kerkje werd voor het eerst in 1348 genoemd en behoorde tot 1371 tot het kerspel Wijhe. Sindsdien was Wesepe een afzonderlijk kerspel.

  16. Fietsknooppunt 78

  17. Fietsknooppunt 75

  18. Huis Boxbergen

    Huis Boxbergen

    Er gaan wilde verhalen rond dat er onderaardse gangen zouden zijn bij Huis Boxbergen en dat die ook iets met het moordkruis te maken zouden hebben. Maar waarschijnlijk zijn het overblijfselen van het kasteel dat hier in de zestiende eeuw stond. Lees het interview met de eigenaresse van Boxbergen:

  19. Stenen Kruis van de Eikelhof

    het Stenen Kruis

    De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.

    In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.

    Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:

  20. Fietsknooppunt 77

  21. Fietsknooppunt 67

  22. Fietsknooppunt 66

  23. Hotel Restaurant Gaia

    landhuis Nieuw Rande

    Ooit was dit landhuis Nieuw Rande bij fietsknooppunt 55 van de gouverneur-generaal van Indië, maar nu is het Hotel Gaia. Het huidige statige gebouw op een steenworp afstand van Deventer en Diepenveen is neergezet in de negentiende eeuw, maar de buitenplaats zelf stamt al uit de zeventiende eeuw.

    Nu kun je er heerlijk op het terras of in de salon genieten van ‘smakelijkheden’ tijdens deze fietsroute door Salland. En natuurlijk lekker slapen in een van de kamers met een exotisch, werelds tintje. Meer weten over Nieuw Rande? Lees het verhaal van Bibi Kok, eigenaresse van Hotel Gaia:

  24. Fietsknooppunt 55

  25. Fietsknooppunt 24

  26. Fietsknooppunt 24

  27. Hanzestad Deventer

    Hanzestad Deventer

    Deventer: Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools en meestal ook iets bourgondisch. Een levendige stad, met grote evenementen zoals het Dickens Festijn en Deventer op Stelten. Een stad met een monumentale sfeer met bovendien een prachtig buitengebied.

  28. Museum EICAS

    Museum EICAS

    EICAS, Polstraat 6A in hartje Deventer, is het enige museum rondom Nul- en ZERO kunst in Nederland. Deze rebelse beweging brengt rond 1960 een nieuwe kijk op kunst waarbij het concept belangrijker is dan de vorm. De vaste collectie bestaat uit werk van kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging.

    Inmiddels weten we dat het geen eendagsvlieg was, maar een belangrijke opstap naar de hedendaagse kunst. Een ticket biedt toegang tot de vaste collectie, de expositie en de bibliotheek. Daarnaast zijn er regelmatig verdiepende workshops en seminars.

  29. De Lebuinuskerk

    Gotische hallenkerk

    De Lebuinuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450-1525. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. Het is een van de iconen van Deventer. In de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk.

  30. Fietsknooppunt 63

  31. Fietsknooppunt 62

  32. Fietsknooppunt 43

  33. Fietsknooppunt 83

  34. Fietsknooppunt 86

  35. Fietsknooppunt 87

  36. Fietsknooppunt 88

  37. Fietsknooppunt 98

  38. Fietsknooppunt 84