navigatie overslaan

Sallandse platteland route

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  33,1 km
 • Duur
  2:12
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Ontdek het Sallandse platteland en de prachtige landgoederen.

Startpunt

Start in het centrum van Broekland. Natuurlijk is de route op elk knooppunt op te pakken.

 1. Fietsknooppunt 36

 2. Fietsknooppunt 35

 3. Fruitbedrijf Van Vilsteren

  Fruitbedrijf Van Vilsteren

  Raalterweg 6, Wijhe

 4. Fietsknooppunt 54

 5. Fietsknooppunt 30

 6. Duursche Waarden

  Duursche Waarden

  Dit natuurreservaat laat zien hoe het hier vele jaren geleden geweest moet zijn, doordat de natuur hier alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met de belangrijkste beheerders van dit gebied: de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden.

 7. Fietsknooppunt 49

 8. Infocentrum IJssel Den Nul

  Infocentrum Ijssel

  Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl

 9. Fietsknooppunt 46

 10. Fietsknooppunt 59

 11. Bökkers Mölle

  Bökkers Mölle

  Salland heeft een unieke verzameling werkende molens. De lekkerste van alle molen is toch wel de Bökkers Mölle in Olst, waar u onder andere versgebakken brood kunt kopen. De winkel bevindt zich in het oude graanpakhuis van de Bökkers Mölle. www.bokkersmolle.nl.

 12. Fietsknooppunt 56

 13. Landgoed Hoenlo

  Hoofdgebouw Groot Hoenlo

  Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.

  Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.

 14. Fietsknooppunt 72

 15. Fietsknooppunt 68

 16. Fietsknooppunt 77

 17. Stenen Kruis van de Eikelhof

  het Stenen Kruis

  De tekst op het kruis maant voorbijgangers te bidden voor de zielerust van Johan Luedens. Het is tot nu toe onbekend wie dat was. Zulke kruisen, ook wel moordkruisen, boetekruisen of veldkruisen genoemd, waren in vroegere eeuwen geen zeldzaamheid.

  In 1973 is door amateur archeologen onderzoek gedaan in de bodem rond het kruis. Er werden geen aanwijzingen gevonden waarom het nu juist daar geplaatst is. Volgens een plaatselijke sage zou op het kruis een vloek rusten.

  Wanneer het kruis zou worden verwijderd, zullen de dorpen in de omgeving door vlammen geteisterd worden, het vee levend verbranden en zal de bevolking tot armoe vervallen! Lees het verhaal over de mythe van De Heks van Lettele:

 18. Huis Boxbergen

  Huis Boxbergen

  Het huis werd in de huidige vorm gebouwd tussen 1650 en 1653. Het werd in de 19e eeuw gekocht door leerlooier Lambert uit Deventer en liet de boel opknappen. In 1948 werd het gehele landgoed gebracht onder de Natuurschoonwet van 1928.

  Drie jaar later, in 1951, werd Boxbergen verkocht aan de stichting De Verenigde Gestichten te Deventer. Thans is het particulier eigendom.

 19. Fietsknooppunt 75

 20. Fietsknooppunt 75

 21. Fietsknooppunt 78

 22. Fietsknooppunt 78

 23. Fietsknooppunt 19

 24. Fietsknooppunt 44