navigatie overslaan

Fietsroute Bathmen Lettele Holten

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  44,8 km
 • Duur
  2:59
 • Knooppunten
  23
 • Locaties
  4

Ontdek het weidse landschap van het Sallandse platteland.

Startpunt

Start bij de TOP in Bathmen. Op de hoek van de Brink-de Veldkamplaan- Gorsselseweg in Bathmen

 1. TOP Bathmen

 2. Bathmen

  Altijd wat te doen

  Bathmen is een levendig dorp in Salland tussen Deventer en Holten. Het is een gezellig, kleinschalig en echt dorp. Saksische boerderijen in de groene velden met veel koeien afgewisseld met prachtige bossen is het karakteristieke beeld rond Bathmen.

 3. Fietsknooppunt 17

 4. Schipbeek

  Zijrivier van de IJssel

  De Schipbeek is een zijrivier van de IJssel. De rivier ontspringt net over de grens met Duitsland en verder door het zuiden van Twente en het noorden van de Achterhoek. De rivier werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd.

 5. Fietsknooppunt 8

 6. Fietsknooppunt 98

 7. Fietsknooppunt 84

 8. Lettele

  Plattelandsdorp

  Lette is een klein gastvrij plattelandsdorp in Salland. Lettele en de omgeving hebben veel te bieden op het gebied van natuurschoon, landschap en karakteristieke erven.

 9. Fietsknooppunt 16

 10. Fietsknooppunt 4

 11. Dijkerhoekse Molen de Hegeman

  Windkorenmolen De Hegeman

  In het hart van buurtschap Dijkerhoek, in de gemeente Rijssen-Holten, staat een korenmolen met de illustere naam ‘De Diekerhookse Mölle "De Hegeman"', maar de inwoners noemen haar slechts "de mölle".

  Het is een achtkantige bovenkruier met lage stelling; stenen onderstuk, houten tussenstuk, kap met riet gedekt en stroomlijnwieken. Oorspronkelijk werd De Hegeman in 1730 in Zuid-Holland als poldermolen gebouwd. Sinds de herbouw in 1890 in Dijkerhoek is het een volwaardige achtkante stellingmolen.

  In 1930 kreeg de molen de beschikking over een dieselmotor, ter vervanging van een petroleummotor. Vanwege ruimtegebrek werd in 1936 een achtkantig pakhuis rond de molen gebouwd, dat later weer is afgebroken. Bij de restauratie bleef de dieselmotor gespaard en in 1986 weer aan het draaien gebracht.

 12. Fietsknooppunt 67

 13. Fietsknooppunt 68

 14. Fietsknooppunt 71

 15. Station Holten

  Station Holten

  Achter millenniumpaal 2000 zie je een voormalig stationsgebouw. De spoorlijn Deventer-Almelo werd aangelegd door de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij en geopend op 1 september 1888.

 16. Fietsknooppunt 8

 17. Fietsknooppunt 72

 18. Julekesput

  Julekesput

  De bouw van de Julekesput is gestart in 1906. Elke mannelijke Holtenaar moest helpen de put graven behalve de dokter, de dominee en de schoolmeester. De middellijn van de put was elf meter. Na acht weten en twee dagen was de klus geklaard.

  De put was uiteindelijk zestien meter diep en werd daarna opgemetseld en weer aangevuld met zand.

 19. Fietsknooppunt 2

 20. Museum Broer een leven lang boer!

  Museum Broer een leven lang boer!

  Broer Pekkeriet begon jaren geleden met het verzamelen van oude boeren gereedschappen en werktuigen met medewerking van vrijwilligers is er een prachtige verzameling ontstaan.

 21. Fietsknooppunt 1

 22. Pothaar

  Pothaar

  Stap even van uw fiets en ontdek hoe het Sallandse boerenleven vroeger was. De geschiedenis van de Pothaar gaat terug tot 1767. De voormalige deel van deze boerderij is als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, familiearchief, werktuigen en gereedschappen. www.depothaar.nl

 23. Fietsknooppunt 74

 24. Fietsknooppunt 10

 25. Fietsknooppunt 9