Liberationroute

De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in de jaren 1944 en 1945. De route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn

De route is gemarkeerd met luisterplekken in de vorm van een veldkei met plaquette met daarop een tekst. Deze tekst geeft in het kort weer wat er gebeurd is in de nabije omgeving.

Twenterand
Voor het luisterpunt Twenterand is de keuze gevallen op het gebeuren aan de Slenke enkele dagen na de bevrijding van Vriezenveen, Vroomshoop en Den Ham. Het betreft hier het treffen op maandag 9 april tussen zwaarbewapende Duitse militairen die vanaf de Archemerbrug kwamen en Canadese tanks die optrokken vanaf de Ommerweg. De boerenerven aan het begin van de Slenke vormden het strijdtoneel. De Duitsers verschansten zich in de boerderijen, maar een drietal boerderijen en een schuur werden in brand geschoten en de Duitsers werden tot overgave gedwongen. Helaas werd mevrouw Bartels-Pastink door een kogel geraakt en overleed. Ze had dekking gezocht in een aardappelkuil en keek over de rand of de kust veilig was om het vee uit de brandende boerderij te bevrijden. Ook een Duitse soldaat sneuvelde toen hij een Canadese tank onschadelijk wilde maken met een pantservuist.

Den Ham
Bij de woning Slenke 3 wordt op de driesprong bij de paddenstoel de luistersteen geplaatst, ongeveer 400 meter achter het zwembad De Groene Jager. De onthulling vindt plaats op vrijdag 20 november om 14.30 uur. Bij deze luistersteen kan men via app en telefoon kennis nemen van verhalen en foto’s van het gebeurde. Verder wordt er gewerkt aan mogelijkheden om op deze plek te worden doorverwezen naar andere aan de Tweede Wereldoorlog gerelateerde plaatsen in de gemeente Twenterand.

Voor meer informatie: klik hier

OK

Cookies