navigatie overslaan

Mini natuurpark "Het Broake Bos

Binnen de gemeente grens van Deventer hebben we ook nog… Mini-natuurpark ‘’Het Broake Bos’’

Al generaties lang, sinds ongeveer 1850, zijn wij in het bezit van een bosperceel vlak bij ons bedrijf. Het bos had vroeger een nuttige functie door het leveren van bouwhout en plaggen voor boerderij “De Broake”, die in Bathmen lag. De laatste decennia deden we niet zoveel meer met het bos en kwamen wij tot het idee om er speciale rassen in uit te zetten.

De Schotse hooglanders, zwart in dit geval, zijn heel geschikt om het hele jaar als grazer te worden ingezet, al worden ze hier bijgevoerd. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn zelden agressief. Het Bonte Bentheimer landvarken is een oud varkensras dat veel voorkwam in de grensstreek, ook in Twente en Salland. Nadat het ras tot 1950 veel gefokt werd werden de aantallen daarna snel lager door een veranderende consumentenvraag en was het ras rond 1990 bijna uitgestorven.

Omdat zowel één van de Schotse hooglanders als ook het bonte Bentheimer varken drachtig zijn, is in de nabije toekomst verdere gezinsuitbreiding te verwachten. Ons mini-natuurpark is toegankelijk voor iedereen!

Contactgegevens

Mini natuurpark "Het Broake Bos

voorzieningen

Activiteiten

  • Actief

Toegankelijkheid

  • Drempelvrij
  • Lichte helling