navigatie overslaan
Het verhaal over een eeuw Twente, samengesteld uit beelden overal vandaan. In 100 jaar verandert er onvoorstelbaar veel.

Filmhuis Cinebat i.s.m het Cultuurhuus: Twente op Film: Zo Doo Wiejleu Dat

Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems. Aan de hand van filmarchiefbeelden maken zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

+ 11 foto's

Een jaar lang verzamelden de makers honderden filmpjes van heinde en verre. Iedereen die beeldmateriaal had, kon het insturen. Ter Steege en Willems maakten er een volledige film van anderhalf uur van. De film bestrijkt het tijdvak vanaf de eerste filmbeelden uit 1915 tot en met 2015. Over de ontwikkeling van de dorpen en de steden, over de industrie en het leven van alledag. We zien de opening van Vliegveld Twente, de opkomst en de ondergang van de textielindustrie, de aanleg van het Twente-Rijnkanaal en de komst van de Technische Hogeschool Twente. Maar ook het dagelijks leven, met Twentenaren zelf aan het woord. Een eigenzinnig volkje met eigen gebruiken zoals klootschieten en midwinterhoornblazen.

Johanna ter Steege, actrice in onder meer De Beentjes van Sint-Hildegard en Hanna van Hendrik, sprak zelf de voice over in, in prachtig Twents.

Kaartverkoop online via Cultuurhuus

of bij Infopunt in het Cultuurhuus ; open ma/vr 10.00-16.00 uur en op zaterdag 10.00-13.00 uur

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 8,50