navigatie overslaan

Aspergeroute Deventer-Olst

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    55,0 km
  • Duur
    3:40
  • Knooppunten
    23
  • Locaties
    4

Stap op de pedalen en combineer een fietstocht door de prachtige omgeving van Salland met het genieten van Sallandse asperges. Maak kennis met het gastvrije Sallandse land en de IJssel en geniet van de landgoederen. Tijdens het aspergeseizoen kunt u onderweg heerlijke asperges kopen bij de telers.

Startpunt

Start bij de VVV Deventer in het centrum van Deventer, Brink 89 (Penninckshuis).

LET OP: Deze fietsroute maakt gebruik van het fietsvoetveer Veessen-Fortmond. (Kozakkenveer) Open: 1 april t/m 30 september. Voor actuele informatie: www.kozakkenveer.nl

Als het Kozakkenveer niet in de vaart is, maakt u gebruik van het Olster Veer. Volg daarvoor de knooppunten: 70 - 56

  1. VVV Deventer

    VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis)

  2. Penninckshuis

    Bijzonder kerkgebouw

    Het Pennickshuis is naast de VVV ook een bijzonder kerkgebouw. De gevel uit 1588 is een van de topstukken van de renaissance in Deventer. Later is het pand gebruikt als katholieke schuilkerk. Eind 19e eeuw was het pand sterk vervallen, de voorgevel is gerestaureerd en er is een nieuwe kerk gebouwd.

  3. Museum De Waag

    Oudste waaggebouw in Nederland

    Van oudsher is De Waag al een belangrijk icoon van de stad. Het gebouw speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden moesten hier hun goederen laten wegen. Sinds 1915 is het een bijzonder museum vol oude schatten. Hedendaags kun je hier ook terecht voor tentoonstellingen.

  4. De Lebuinuskerk

    Gotische hallenkerk

    De Lebuinuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450-1525. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. Het is een van de iconen van Deventer. In de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk.

  5. Museum EICAS

    Museum EICAS

    EICAS, Polstraat 6A in hartje Deventer, is het enige museum rondom Nul- en ZERO kunst in Nederland. Deze rebelse beweging brengt rond 1960 een nieuwe kijk op kunst waarbij het concept belangrijker is dan de vorm. De vaste collectie bestaat uit werk van kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging.

    Inmiddels weten we dat het geen eendagsvlieg was, maar een belangrijke opstap naar de hedendaagse kunst. Een ticket biedt toegang tot de vaste collectie, de expositie en de bibliotheek. Daarnaast zijn er regelmatig verdiepende workshops en seminars.

  6. Fietsknooppunt 61

  7. Fietsknooppunt 14

  8. Fietsknooppunt 48

  9. Fietsknooppunt 87

  10. Fietsknooppunt 89

  11. Fietsknooppunt 70

  12. Fietsknooppunt 70

  13. Fietsknooppunt 08

  14. Fietsknooppunt 97

  15. Fietsknooppunt 58

  16. Toeristen Infopunt Veessen

    Toeristen Infopunt Veessen

    In dit Infopunt zijn niet alleen wandel-, fietsroutes en toeristische informatie verkrijgbaar, maar ook cadeau artikelen en 2e-hands kleding. En je kan er terecht voor koffie en thee met wat lekkers, binnen of op het terras. Bats! is van wo t/m za open van 10-17 en op mooie zomerdagen ook op zondag.

  17. Fietsknooppunt 51

  18. Ruiterbeeld Basjkieren

    Ruiterbeeld Basjkieren

    Het bronzen beeld is een schenking van Basjkortostan, een autonome republiek binnen de Russische Federatie. Het beeld verwijst naar de Basjkierse ruiters, die meevochten in de strijd tegen Napoleon. Het is ook een subtiele verwijzing naar het logo van de Republiek Basjkortostan,

    Op initiatief van Museum Geelvinck werd begin 2018 dit levensgrote beeld van een Basjkierse ruiter bij de Haven van Veessen onthuld. Het is van de hand van de in Nederland wonende beeldhouwer Alexander Taratynov.

    waarin eveneens een ruiter is afgebeeld: Salavat Yulaev, de legendarische vrijheidstrijder, die in de 18e eeuw de Basjkierse opstand tegen de Russische onderdrukking leidde. Meer weten: ga op het luisterbankje zitten en luister naar de uitleg door de QR-code op uw mobiele telefoon in te scannen.

  19. Het Kozakkenveer

    Het Kozakkenveer

    Het Kozakkenveer voor fietsers en wandelaars, vaart vanaf 1 apr t/m 30 sept. dagelijks van 09:30 uur tot 17:30 uur. De laatste afvaart is aan Fortmond kant om 17:15 uur. In de Middeleeuwen, of nog eerder al, kende het dorpje Veessen een veerdienst met de overzijde van de rivier de IJssel, Fortmond.

    Het Kozakkenveer is genoemd naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Basjkieren die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk.

    De troepen, die aan de Franse overheersing een einde maakten, bestonden vooral uit regimenten kozakken. Er was één regiment Basjkieren bij en dat sloeg in Wijhe zijn kampement op. Een eeuw later werden de Basjkieren vergeten en veegde men ze op één hoop met de kozakken, die hier ook geweest zijn

  20. Uitkijktoren en steenfabriek

    Uitkijktoren Fortmond

    Langs de IJssel liggen verschillende oude baksteenfabrieken. In de 19e eeuw stonden er wel 75 steenovens langs de IJssel. Baksteenfabriek Fortmond ligt in het buurtschap Fortmond (gemeente Olst-Wijhe). Hier werden van 1828 tot 1976 stenen gebakken.

  21. Fietsknooppunt 38

  22. Duursche Waarden

    Duursche Waarden

    Dit natuurreservaat laat zien hoe het hier vele jaren geleden geweest moet zijn, doordat de natuur hier alle ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met de belangrijkste beheerders van dit gebied: de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden.

  23. Fietsknooppunt 49

  24. Infocentrum IJssel Den Nul

    Infocentrum Ijssel

    Het Infocentrum IJssel Den Nul ligt aan de IJssel en aan de rand van natuurreservaat de Duursche Waarden. In het infocentrum is een vaste expositie te bezichtigen over de waterhuishouding, de cultuurgeschiedenis en flora en fauna langs de IJssel. www.infocentrumijssel.nl

  25. Fietsknooppunt 46

  26. Fietsknooppunt 59

  27. Fietsknooppunt 56

  28. Landgoed Hoenlo

    Hoofdgebouw Groot Hoenlo

    Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.

    Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.

  29. Fietsknooppunt 72

  30. Havezate De Haere

    Havezate De Haere

    De Haere wordt voor het eerst genoemd in 1329. Toen was het nog geen havezate, maar een boeren hoeve. De huidige havezate werd gebouwd in 1559. Het huis, met toen nog een U-vorm, is door latere eigenaren flink veranderd. Evenals het landgoed. Sinds 1996 is het eigendom van Stichting IJssellandschap.

    Verscholen in de bossen van het landgoed de Haere in Olst liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de omvangrijkste na-oorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. De bunkers zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht en te bezichtigen. www.ijssellinie.nl

    Op de benedenverdieping van het kasteel is een prachtige horeca locatie gevestigd. Op openingstijden kunt u genieten van drankjes, gebak en heerlijke lunchgerechten. Vanaf het terras is het genieten van het prachtige uitzicht.

  31. De IJssellinie

    De IJssellinie

    De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. De linie werd begin jaren '50 aangelegd om een mogelijke Russische opmars een halt toe te roepen of te vertragen.

    Als dit plan uitgevoerd zou worden, werd een 127 kilometer lange en 5 tot 10 kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.

  32. Fietsknooppunt 69

  33. Fietsknooppunt 67

  34. Klooster Nieuw Sion

    Abdij Nieuw Sion

    Bezoek Klooster Nieuw Sion en neem een kijkje in de kloosterkerk, de tuin, de stiltegangen of drink een kopje koffie in de koffieschenkerij met kloosterwinkel. Geniet van een kloosterlunch of een avondmaaltijd aan het eind van de dag, geïnspireerd op het aanbod uit onze eigen moestuin

    In dit klooster uit de negentiende eeuw wonen nu geen monniken meer, maar er zijn nog wel bewoners en vrijwilligers die zorg dragen voor een levendige gemeenschap. Klik hier voor een interview met één van de gidsen.

  35. Fietsknooppunt 81

  36. Fietsknooppunt 80

  37. Fietsknooppunt 82

  38. Fietsknooppunt 65

  39. route de Boerkamp

    Aan het eind van de Gewestlaan linksaf voor een bezoek aan aspergeteler De Boerkamp. Daarna weer terug fietsen en de route vervolgen naar knooppunt 66. Am Ende der Gewestlaan biegen Sie links ab und besuchen den Spargelanbauer De Boerkamp. Fahren Sie und setzen Sie die Route bis zur Kreuzung 66 fort

  40. Aspergebedrijf De Boerkamp

    Aspergebedrijf De Boerkamp

    In het aspergeseizoen dagelijks verkoop van verse asperges. Oranjelaan 19 | Diepenveen | T 0570-591420. www.deboerkamp.nl

  41. Fietsknooppunt 66

  42. route naar Tuinderij Veldink

    Op de splitsing linksaf Koopmansweg in. Einde weg rechtsaf, Wetermansweg. Op nr 10 vind je Tuinderij Veldink. Na het bezoek doorfietsen over de Wetermansweg. Rechts aanhouden naar de Kozakkenweg. Einde weg linksaf naar de Zwolseweg, richting knp 24.

  43. Route zur Gärtnerei Veldink

    An der Kreuzung links Koopmansweg ein. Am Ende der Straße rechts in den Wetermansweg ein. Bei Nr. 10, die Tuinderij Veldink. Nach der Besichtigung fahren Sie weiter auf dem Wetermansweg. Halten Sie sich rechts in den Kozakkenweg. Am Ende der Straße links ab in den Zwolseweg, Richtung knp 24.

  44. Tuinderij Veldink

    Tuinderij Veldink

    Wetermansweg 10, Diepenveen

  45. Fietsknooppunt 55

  46. Fietsknooppunt 24

  47. Fietsknooppunt 24

  48. Fietsknooppunt 63