Fietsen en wandelen in Bathmen en omgeving!

 

Fietsroutes

Fietsroutenetwerk Salland
Bathmen maakt onderdeel uit van het Fietsroutenetwerk Salland. De mooiste manier om kennis te maken met het buitengebied van Bathmen en de rest van Salland is dan ook per fiets: 400 kilometer fietspad in Salland met ruim 120 fietsknooppunten. Het routenetwerk bestaat uit fietsrondjes van ongeveer 12 kilometer die allemaal op elkaar aansluiten. Op deze manier kunt u zelf een bewegwijzerde fietsroute naar eigen wens samenstellen. Via genummerde wit – groene borden fietst u van knooppunt naar knooppunt waar een bord staat met informatie over het routenetwerk en een kaart van de omgeving. Het netwerk in Salland sluit naadloos aan op de fietsnetwerken in Twente, het Overijssels Vechtdal, de Veluwe en de Achterhoek. De prachtige fietskaart “Stap op in Salland” van het fietsroutenetwerk is te koop bij alle VVV’s in Salland.

Voor meer informatie: http://www.nederlandfietsland.nl/fietsroutes/fietsen-in-overijssel.

 

 

Wandelen in Bathmen en omgeving

Wandelommetjes in Bathmen en het wandelnetwerk Salland
In 2009 is in Bathmen gestart met een taakgroep om meerdere korte wandelommetjes op te zetten in het buitengebied van Bathmen. De ommetjes zijn een initiatief van taakgroep Ommetjes Kerkenpaden Bathmen en worden gerealiseerd onder de vlag van de Stichting Bathmen Promotie.
Een ommetje is een korte rondwandeling vanuit het dorp van 5 à 7 kilometer. De wandelingen dragen bij aan het recreatief medegebruik van het platteland. Het boerenlandschap kan dankzij lokale vrijwilligers zowel door bewoners als bezoekers beter beleefd worden.

Alle routes zijn inmiddels ingericht en gemarkeerd met de bewegwijzering van het wandelnetwerk Salland. Dit netwerk is op 21 juni 2013 geopend. De routes starten bij de Top op de Brink in Bathmen en bij het startpunt op de parkeerplaats aan de Marsdijk nabij de rijksweg A1. Van diverse ommetjes zijn fraaie folders beschikbaar.

Ommetjes met startpunt Marsdijk
Startpunt van de routes zijn het parkeerterrein aan de Marsdijk, nabij de oprit A1 (zuidkant). Hier staat ook een informatiebord met nadere informatie over de ommetjes.

Ommetje Langenbergerveld (3 kilometer)
Het ommetje Langenbergerveld leidt u door een prachtig bosgebied en biedt zicht op historische boerderijen. De route is deels een oud kerkenpad geweest. De markering is met groene routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege onverharde en smalle paden. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden dienen aan de lijn te worden gehouden (Download route hier).

Ommetje Zuidlooër boerenroute (8,5, kilometer)
Het ommetje Zuidlooër boerenroute leidt u door een prachtig Sallands coulisselandschap, hoofdzakelijk gelegen in de buurtschap Zuidoo. Geniet van de glooiende akkers, groene weilanden en authentieke boerenerven.
De markering is met paarse routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de onverharde wegen en smalle paden. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden kunnen helaas niet mee in verband met verstoring en risico op verspreiding ziekten Download route hier

Met dit ommetje Duffelroute (11km) wordt u door een afwisselend landschap geleid via het landgoed “Dorth” met z’n prachtige bossen en waterpartijen, gelegen op de grens van Gelderland en Overijssel. We lopen door de buurtschap Zuidloo, over de Duffel en langs authentieke boerenerven.Download route hier

De markering is aangegeven met gele routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet begaanbaar voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de onverharde wegen en smalle paden. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden mogen helaas niet mee in verband met verstoring en risico op verspreiding ziekten

Ommetje Marsmansvonderroute (7,5 kilometer)
Dit ommetje Marsmansvonderroute leidt u over de kades van de Oude Schipbeek en een stuk nieuw gegraven Schipbeek. We passeren een rabattenbos bij het oude erve “t Schoolder” en vervolgen ons pad over één van de vele stuwen in de Schipbeek.

De markering is aangegeven met oranje routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de onverharde wegen en smalle paden. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden dienen aan de lijn te worden gehouden (Download route hier).

Ommetje Lendenroute (8 kilometer)
Het ommetje Lendenroute leidt u door een prachtig Sallands coulisselandschap, hoofdzakelijk gelegen in de buurtschap Zuidloo. Geniet van de glooiende akkers, weidse groene weilanden, autoluwe paden en authentieke boerenerven.

De markering is met rode routepijlen met het voetjeslogo. De route is (niet) geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de (goed toegankelijke) onverharde wegen en smalle paden.Download route hier

Ommetjes met startpunt Toeristisch OverstapPunt (TOP) Bathmen
Startpunt is TOP Bathmen op de hoek van de Brink/ Gorsselseweg/ Veldkamplaan. Hier vindt u een informatiebord met nadere informatie over dit ommetje.

Ommetje Schoolderroute ( 8,5 kilometer)
Dit ommetje leidt u door het dorp Bathmen via verschillende kampen en langs de Schipbeek . We passeren in de route landgoed “De Menop” met een doorwaadbare plaats in de oude Schipbeek en lopen via de buurtschap Loo (het oude Loo) terug naar het dorp. Hier zien we de eeuwenoude Dorpskerk (er was hier al een kerkje begin 13e eeuw.)

De markering is aangegeven met groene routepijlen met het voetjeslogo. De route is gedeeltelijk geschikt voor kinderwagens en rolstoelen op een stukje onverharde Oerbosdijk. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden dienen aan de lijn te worden gehouden (Download route hier).

Ommetje Schipbeekroute ( 7,5, kilometer)
Dit ommetje leidt u langs de rand van het dorp en over de oevers van de Schipbeek in de buurtschappen Zuidloo en Dortherhoek. We passeren de A1 en lopen daarna aan de zuidkant van de snelweg A1 over een oud kerkenpad Varkensdijk terug naar het startpunt TOP in Bathmen.

De markering is aangegeven met blauwe routepijlen met het voetjeslogo. De route is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege onverharde paden door het bosgebied. Stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden dienen aan de lijn te worden gehouden (Download route hier).

 

Verkrijgbaarheid folders van de ommetjes
Folders van de ommetjes zijn verkrijgbaar bij:
– Infopunt Bathmen, Schoolstraat 6a, 7437 AE Bathmen,
tel. 0570 – 54 08 39;
– Dorpskerk Bathmen, Kerkplein 3, 7437 AL Bathmen,
tel. 0570 – 54 22 11;
– Boerderijcamping De Flierweide, Traasterdijk 16, 7437 RZ Bathmen,
tel. 0570 – 54 14 78;
– SVR Camping De Hoge Moat, Braakmanssteeg 6a, 7437 PV Bathmen,
tel. 0570 – 54 14 93;
– Minicamping De Coolewee, Arkelsteijnweg 6, 7437 SM Bathmen,
tel. 0570 541103;
– Museumboerderij De Pothaar, Pothaarsweg 8, 7437 SE Bathmen,
tel. 0573 – 22 13 25;
– Scholthof Groepsaccommodatie, Wittendijk 5a, 7216 PL Kring van Dorth,
tel. 0573 – 22 13 26;
– Camping De Vlinderhoeve, Bathmenseweg 7, 7216 PB Kring van Dorth,
tel. 0573 – 43 13 54.


‘De kunst- en poëzieroute’ (7,5 kilomter of verkorte route van 4 kilometer) 
Deze route is samen met de Bathmens Beeldende Kunst- en Kultuurkring (BBKK) in elkaar gezet. Deze route start vanaf de dorpspomp op de Brink (dus niet vanaf het Toeristisch Overstappunt). (Download route hier).

Veel fiets- en wandelplezier in Bathmen en omgeving!