Oudheidkamer De Pothaar

Oudheidkamer “De Pothaar” toont vroegere Sallandse boerenleven in alle facetten
Wie wil zien hoe het Sallandse boerenleven er in vroegere tijden uitzag, kan zijn hart ophalen op het boerenerf ‘de Pothaar’ in buurtschap het Venne in Loo-Bathmen. De voormalige deel is daar namelijk als oudheidkamer ingericht, met onder meer klederdrachten, foto’s, een familiearchief, werktuigen en gereedschappen.

De Pothaar ligt in het afwisselende Sallandse landschap van bossen, houtwallen en weilanden in buurtschap het Venne in Loo-Bathmen. De Pothaar dateert van 1767 en ontleent haar naam waarschijnlijk aan een kleine terreinverhoging waarop de boerderij is gebouwd. Hendrikus Scheperboer en Janna Gerritje Schippers waren de eerste bewoners; nu huizen er hun nazaten.

De familie Elmerink-Paalman besloot hun ‘museumboerderij’ open te stellen voor publiek, zodat wandelaars, fietsers en andere belangstellenden ook kennis kunnen maken met het leven op de boerderij, zowel van vroeger als van nu. De deel wordt ingericht als oudheidkamer, waar een uitgebreide collectie is te bekijken.

De Pothaar ligt aan de oude Schipbeek. Hier voeren vroeger de zogenaamde Enterse zompen.
De schippers konden bij de Pothaar aanleggen om iets te drinken. Dat kunnen toeristen vanaf 1 juli herhalen: in de oudheidkamer worden ook versnaperingen geserveerd.

De boerderij ligt aan verschillende fietsroutes en er is rond het erf gelegenheid om te wandelen, bijvoorbeeld richting de oude Schipbeek. Geïnteresseerden kunnen naast de oudheidkamer ook de huidige boerderij bekijken. Er is een invalidentoilet aanwezig. De Pothaar ontvangt ook groepen, na telefonische afspraak.

‘De Pothaar’ is van 1 mei tot 1 oktober dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. In de periode 1 oktober tot 1 mei is de museumboerderij op afspraak geopend.

Voor nadere informatie:
Familie Elmerink-Paalman
Pothaarsweg 8
Bathmen
Telefoon: 0573 – 22 12 88 of 0573 – 22 13 25.