Glasvezel in het buitengebied

Na een intensieve periode van voorbereiden en scherp-zijn-op-kansen is het eindelijk zover. Bij voldoende deelname zal het gehele buitengebied van Salland in 2015 worden aangesloten op glasvezel, ook de gebieden met CAI kunnen meedoen. De inwoners van het aangesloten gebied krijgen dan dezelfde voorzieningen op het gebied van internet, telefoon en televisie als de mensen in de kernen die nu al glasvezel hebben.

Onlangs maakte het bestuur van SallandGlas bekend dat de aanleg van glasvezel mogelijk is, waarbij er niet méér betaald hoeft te worden dan de prijs die men (gemiddeld genomen) nu betaalt. De vertegenwoordigers van de Plaatselijke Belangen hebben enthousiast gereageerd en aangegeven dit aanbod met een goed gevoel aan de bewoners van hun gebied te kunnen voorleggen.

SallandGlas maakte bekend dat iedereen in het buitengebied, ongeacht de afstand van de woning tot de weg kan worden aangesloten, tegen betaling van een buitengebiedtoeslag van € 14,75 per maand. Men kan ook kiezen voor betaling van een bedrag a € 2500,= in één keer, waarna de maandelijkse toeslag uiteraard komt te vervallen. Bedrijven op bedrijventerreinen betalen eenmalig € 3000,= (excl BTW) en worden dan ook meegenomen, zodat feitelijk iedereen in Salland die nu nog geen glasvezel heeft, dat eind 2015 wel kan hebben.

Om misverstand te voorkomen: naast de genoemde buitengebiedtoeslag betaalt men ook de normale abonnementskosten voor de provider. Hoeveel dat is, is uiteraard afhankelijk van het pakket waarvoor men kiest.

SallandGlas is een initiatief voortgekomen uit Plaatselijke Belangen in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. In deze drie gemeenten zijn de dorpskernen eerder al aangesloten op glasvezel. Het was toen voor de commerciële marktpartijen financieel niet mogelijk om het buitengebied mee te nemen, vanwege de hoge graafkosten.
SallandGlas berekende dat een aansluiting in het buitengebied ruim vierduizend euro kostte en ging op zoek naar extra middelen. Dankzij de steun van de provincie Overijssel en de verwachte medewerking van de drie gemeenten, is de aanleg mogelijk geworden en zal SallandGlas zelf een netwerkcoöperatie oprichten. Iedereen die zich aanmeldt voor een aansluiting, wordt lid van de coöperatie en dus feitelijk een stukje mede-eigenaar. Het wordt dus een glasvezelnetwerk vóór en door Salland.

Medio oktober zijn de ledenwerfacties gestart. De afdelingen voor Plaatselijk Belang zijn uitgenodigd bijeenkomsten te organiseren om de bewoners van hun gebied te informeren over de mogelijkheden en de voorwaarden. Tijdens die bijeenkomsten zal er ook gelegenheid zijn tot aanmelding/inschrijving. De aanleg (in 2015) gaat door als 60 procent van de mensen in het gebied meedoet.

Op dit moment worden de voorbereidingen voor de ledenwerving getroffen, wordt de website www.sallandglas.nl ingericht voor digitale inschrijvingen en start SallandGlas het overleg met providers om de glasvezeldiensten aan te bieden. Het is de verwachting dat bij de start van de ledenwerving minimaal één provider als aftrap met een pakket zal komen, waarna meerdere zullen volgen. Het advies is daarom om de ontwikkelingen in de gaten te houden en de bijeenkomsten in uw regio te bezoeken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Scholthof, Nico Beusink, Marcel Freij, als lokale vertegenwoordiger.


<< Nieuwsarchief