BEZOEK Windkorenmolen DE LEEUW, Oude Molen 2017

Naast de molenaar hebben heel veel vrijwilligers er nu al sinds 1990 voor gezorgd dat de Windkorenmolen De Leeuw zich van een bijna bouwval heeft kunnen herontwikkelen tot een goed onderhouden windmolen. Een windmolen met de functie zoals die bij de bouw van de molen in 1856 was bedoeld: een graanverwerkende molen, die helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd.
Natuurlijk is het proces van malen ambachtelijk en authentiek gebleven omdat de wind vangen en de energie overbrengen op het maalwerk de basiskenmerken zijn en blijven. Maar het is zeker niet ouderwets of antiek. Immers, er wordt een assortiment producten gemaakt dat voldoet aan de verwachtingen van de moderne kritische consument. Er worden granen verwerkt onder de condities van verantwoord hygiënisch produceren zoals die door de overheid zijn gesteld. Er heeft op basis van kennis, kunde over molenbouw en financiering continu duurzaam onderhoud kunnen plaatsvinden. En de molen heeft zich een belangrijke sociaal-maatschappelijke plaats op diverse culturele terreinen verworven.
Om dat alles nog eens onder de aandacht te brengen worden in 2017 meerdere Open Dagen en andere activiteiten bij de molen georganiseerd. Kom de molen bezoeken en neem zelf een kijkje in en op dit bijzondere Rijksmonument. Er zijn molengidsen die u in detail kunnen informeren over de vele aspecten van de molen van vroeger, nu en in de toekomst.
Mogelijk ontmoet u ook meester-molenaar Tonnie Moes, die als ervaren professioneel molenaar in 1990 op De Leeuw weer graan ging malen en nu al meer dan 25 jaar zijn kennis van maalderij- en molenbouw in dienst stelt van zijn molen. Of u ontmoet andere molenaars of medewerkers van de molenwinkel of vrijwilligers van de ‘Vrienden van de Molen’.
De molen is in 2017 voor publiek toegankelijk natuurlijk op zaterdag 13 mei tijdens de Nationale Molendagen en op zaterdag 9 september tijdens de Overijsselse Molendag/Open Monumentendagen. Deze landelijke open Monumentendagen hebben dit jaar als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Een thema waar deze mooie molen in het buitengebied van Deventer prachtig bij past.
De andere manifestaties zoals de Geraniummarkt op 13 mei (de dag voor Moederdag), het streek-korenfestival ‘Koren op de Molen’ op 9 september ( Open Monumentendag), de Wintermarkt (9 december) en de Oliebollenmarathon (9, 23, 30 en 31 december), zijn stuk voor stuk aanraders. Ook al de moeite waard omdat de groep ‘Vrienden van de Molen’ het molenplein dan gezellig inricht en voor de catering zorg draagt, inclusief de alom gewaardeerde pannenkoeken of oliebollen.
Maar ook als u vanwege een bijzondere gelegenheid op andere tijden de molen zou willen bezoeken, dan kunt u daar altijd een afspraak voor maken.
Alle opbrengsten komen ten gunste van het onderhoudsfonds van de molen.
Mees Struijs
Voorzitter Stichting Windkorenmolen De Leeuw


<< Nieuwsarchief