Lezing over Frank Lloyd Wright

Op woensdag 26 maart vindt een lezing plaats over Frank Lloyd Wright. De lezing wordt gehouden door architect Frans Sturkenboom.

Frank Lloyd Wright is in Nederland vooral bekend vanwege de invloed die hij gehad heeft op twintigste-eeuwse architecten als Berlage, Wils en Dudok. Deze invloed is terug te voeren op de gebouwen die hij in de eerste twintig jaar van zijn carrière ontwierp en bouwde. De zogenaamde Prairie-huizen zijn hiervan de bekendste. Wij treffen de ‘Prairie-stijl ‘ zelfs nog aan in de Nederlandse jaren-dertig huizen met hun ver overstekende dakranden, hun horizontale bandramen en hun uitgesproken plastiek. De actuele herwaardering voor deze bouwstijl heeft in Nederland de laatste tien jaar zelfs geleid tot een heropleving van de oorspronkelijke ‘Prairiestijl’.

Wright zelf bouwde echter in vele stijlen en liet zich daarbij inspireren door het Amerikaanse landschap en zijn oorspronkelijke bewoners. Zijn leven en werk viel samen met de ontdekkingtocht van dit landschap, van de prairies uit de Midwest tot de woestijn in Utah, van de moerassen van South Carolina tot de Golden coast. Hij beschouwde de aarde als een groot bouwwerk, een onuitputtelijk stijlenboek waar de architectuur nog eeuwen mee vooruit kon.

De lezing wordt gehouden in Cultuurhuus Braakhekke en begint om 20.00 uur. Voor leden is de entree gratis, niet-leden betalen 7 Euro.


<< Kalenderarchief