Concert van Collegium Musicum Salland

Collegium Musicum Salland is in 2009 in Ommen opgericht. Het koor onder leiding van Henk Ophoff bestaat uit 24 ervaren amateurzangers afkomstig uit Ommen en wijde omgeving. Het koor legt zich toe om uitvoeringen van inspirerende muziek vanaf de Middeleeuwen tot in de 20e eeuw te geven. Er wordt met passie en bezieling gezongen waarbij men probeert de muzikale lat steeds hoger te leggen. De ambitie van het koor is om ook buiten Salland concerten te geven. Vorig jaar was het koor uitgenodigd in Cambridge, Canterbury en Ely.

Het concert in Bathmen heeft de titel “Lobet den Herrn”. Daarmee wordt verwezen naar het gelijknamige motet van J.S. Bach halverwege het programma en dient tevens als scharnierpunt van de barok naar de latere stijlperiodes. Bach schreef 6 motetten bedoeld voor begrafenisdiensten. Hij greep bij deze stukken terug op vroegere compositietechnieken van Heinrich Schütz en Johannes H. Schein. Eigenlijk is niet voor te stellen dat dit stuk als begrafenismuziek is bedoeld maar eerder voor een feestelijke gelegenheid is geschreven. Het Kamerkoor sluit het barokke deel van het programma af met een werk van deze componist.

De werken van Bach geven talrijke latere componisten impulsen tot het schrijven van hun muziek. Vooral in de Romantiek wordt er vaak teruggegrepen op de muziek van Bach. De Britse componist Charles V. Stanford waarvan in het romantische deel van het concert drie werken zijn te horen, was bewonderaar van de composities van Bach. Ook bij de familie Wesley was de bewondering voor Bach groot. De 2e naam van Samuel Sebastian Wesley is een eerbetoon aan de grote meester.

De dirigent Henk Ophoff studeerde aan het Zwols Conservatorium waar hij diploma’s behaalde voor orgel, kerkmuziek en koordirectie. In dit concert wordt medewerking verleend door Myrthe van Hulst – cello en Gerrit Hoving – orgel en piano

De organisatie hoopt dat dit weer een prachtig concert wordt, mede om het feit dat deze schitterende muziek zo bijzonder goed tot zijn recht komt in onze fraaie goed klinkende Dorpskerk.

Datum: zondag 16 februari;
Locatie: Dorpskerk Bathmen;
Aanvang: 15.00 uur;
Entree: € 12,50, donateurs € 7,50, jongeren tot 18 jaar gratis toegang;
Meer informatie: www.muziekkringbathmen.nl

 


<< Kalenderarchief