Woensdag 26 juli 2017 14.00 uur: Seniorenmiddag in Cultuurhuus Braakhekke – Willem de Witte met verhaal over Sallandse Streekgerechten

Op woensdag 26 juli komt mosterdmaker Willem de Witte een lezing geven over Sallandse streekgerechten, de geschiedenis daarvan en alles wat daarbij komt kijken. De lezing is van 14.00 – 16.30 uur in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen.

“Weet u nog hoe karnemelk gemaakt wordt? En kent u de ingrediënten nog van het bekende Deventer gerecht kruutmoes? En wist u dat vroeger de  meeste mensen reuzel op brood aten, en dat reuzel het vloeibare vet is van een geslacht varken?”

In die tijd bereidde men gerechten van de producten die in een bepaald jaargetijde voorhanden waren. Tegenwoordig noemen we dat streekgerechten. Zo at men in de novembermaanden hachee, gemaakt van goedkoop rundvlees, van een koe die in de slachtmaand november werd geslacht, wat kon garen op de kachel die dan brandde. En weet u nog wat klapstuk is, of rolpens, of een ‘broodje half om’? En waardoor is pekelvlees licht van kleur?

 

Entree; 1 strip


<< Evenementenarchief    << Evenementenkalender    << Home